luni, 3 martie 2014

DIY - Sarea face treaba buna si in afara mancarii. (partea 1)

Am vazut tot felul de astfel de articole, asa ca am decis sa facem si noi unul, pentru cei ce folosesc sarea doar sa dea gust mancarii.
Sarea poate fi folosita in mai multe feluri cum ar fi:

In bucatarie:
- Adaugati sare in apa pentru a creste punctul de fierbere, rezultand intr-un timp mai scurt de gatit. Cel putin asa spun unii. Temperatura nu va creste extraordinar de mult si nici timpul de gatit nu va scade considerabil, dar e bine de stiut. Nu pueti sare in apa ce fierbe deja, riscati sa dea pe afara.

- Decojiti ouale fierte mai usor, deoarece ouale fierte in apa cu sare se decojesc mult mai usor.

- Testati prospetimea oualelor – Puneti oul intr-un vas cu apa in care ati adaugat doua linguri de sare. Ouale ce plutesc nu sunt bune, cele ce se scufunda sunt proaspete. Restul ce stau intre cele doua extreme sunt inca bune dar nu se recomanda, daca sunt mai aproape de suprafata.
uses for salt


Preveniti inmaronirea fructelor – Puneti merele, perele si cartofii proaspat curatati intr-o apa sarata usor si acestea isi vor mentine culoarea si nu se vor inmaroni.

Preveniti zaharisirea – Un pic de sare adaugata in reteta, impiedica glazura tortului sa se zahariseasca.
uses for salt

Spalarea spanacului – Daca spalati spanacul in apa cu sare, nu este nevoie de mai multe spalari.

Salate crocante – Daca puneti sare imediat pe salata, aceasta va ramane crocanta mai mult timp. Puneti spanacul si salata in apa cu sare in frigider si vor ramane crocante si curate. Doar clatiti si serviti.

Imbunatatiti cartofii fierti – Cartofii fierti, dupa ce ii scurgeti, ii puteti da cu sare si sa ii treceti prin tigaie cu miscari rapide fata spate pentru a inlatura excesul de apa si pentru a le oferi o textura mai apetisanta (nu folositi ulei sau altceva in tigaie, doar cartofii)
uses for salt



Cartofi prajiti mai crocanti – Puneti cartofii taiati gata de prajit in apa cu sare cu cateva ore mai devreme pentru a obtine cartofi mai crocanti

Curatati tigaile unsuroase – Pana si cele mai unsuroase tigai se vor curata mai usor daca puneti sare si stergeti cu un servetel inainte sa o spalati sau sa o bagati la masina de spalat vase.

uses for salt

Petele de cafea sau ceai – Frecati cu sare urmele mai insistente de cafea sau ceai de pe caasca sau cana pentru a le curata cu usurinta.

Spalati frigiderul – Folositi apa minerala si sare pentru a curata frigiderul. Scoate si mirosul neplacut si nici nu zgarie interiorul.

Preveniti grasimea sa sara - Inainte sa prajiti mancarea, puneti putina sare in tigaie pentru a preveni uleiul si grasimea sa sara in timp ce prajiti.
uses for salt

Stingeti focul provocat de grasime – Aruncati sare peste flacarile provocate de grasimi, fie pe aragaz, fie in cuptor, pentru a linisti focul. Nu aruncati niciodata apa, veti face ca uleiul sa sara peste tot si sa va ardeti.
uses for salt


Imbunatatiti cafeaua si cacaua cu lapte – Un pic de sare in cafea sau in cacao cu lapte va imbogati aroma si va domoli un pic gustul amar al cafelei prea prajita.

Imbunatatiti gustul carnii de pasare – Pentru a imbunatati gustul si aroma carnii de pasare, frecati puiul sau pasarea cu sare pe exterior si interior inainte de a-l pune la cuptor

uses for salt

Stergeti urmele de ruj de pe pahare – Rujul lasa urme greu de indepartat pana si de masina de spalat vase. Rujurile moderne sunt facute sa reziste la apa, dar in acelasi timp se lipesc bine de pahar. Frecati si curatati petele de ruj cu sare inainte sa le bagati in masina de spalat sau sa le spalati.
uses for salt

Scapati de mirosul de ceapa de pe maini – Frecati degetele cu sare si otet pentru a scapa de mirosul de ceapa, dupa ce terminati de taiat ceapa.

uses for salt


Frisca si albusul de ou – Adaugand sare cand faceti frisca, aceasta se va bate mai bine, iar albusul de ou se va bate mai repede si va avea volum mai mare.
uses for salt
Tineti laptele proaspat – Adaugati un pic de sare in lapte pentru a il tine proaspat mai mult timp.

uses for salt

Preveniti mucegaiul – Puteti preveni formarea mucegaiului daca inveliti cascavalul intr-o carpa inmuiata inainte in apa cu sare.

Curatati taietorul (fundul de lemn) – Dupa ce spalati taietorul cu apa si sapun, frecati-l cu o carpa imbibata in apa cu sare. Acesta va luci si va arata chiar mai curat.

Curatati coca de pe blat - Dupa ce ati framantat si intins coca, resturile de coca ramase pe blat se pot curata usor daca presarati un pic de sare peste ele, fara sa se formeze cocoloase lipicioase cand stergeti cu carpa.
uses for salt
Urme de arsura de pe oale - Inmuiati oalele in apa sarata peste noapte, apoi fierbeti apa in ele a doua zi.

uses for salt



Preveniti mancarea sa se lipeasca – Frecati cu sare tigaia de clatite pentru a preveni lipirea clatitei si a nu scoate fum la preparare. Presarati sare in tigaie inainte sa prajiti pestele pentru a nu se lipi de tigaie. Presarati sare in masina de facut wafe sau sandwish-uri, incalziti in cuptor si apoi indepartati sarea de pe ele. La urmatoarea folosite, nu se va lipi mancarea de ele.

La curatenie

Curatati alama – Amestecati parti egale de sare, faina si otet pana obtineti o pasta, apoi frecati alama cu ea, lasati pasta sa stea asa aproximativ o ora, apoi spalati cu o perie sau o carpa moale si uscati cu o carpa uscata.

uses for salt
Curatati rachita – Preveniti ingalbenirea rachitei prin "vopsirea" acesteia cu pensula si apa cu sare. Lasati sa se usuce in soare.

uses for salt

Extindeti "viata" maturii – Noile maturi se vor toci mai greu daca le lasati sa stea in apa cu sare cateva ore inainte sa o folositi prima data.
uses of salt

Inlaturati petele de vin – Daca varsati vin pe fata de masa sau pe covor, stergeti cat de mult puteti, apoi turnati sare pe pata ramasa pentru a absorbi restul vinului. Mai tarziu puteti aspira sarea, care se presupune ca a absorbit vinul ramas. (inca nu am incercat sa confirm ca functioneaza, dar pare functional)


users for salt
Urme de noroi de pe covor – Presarati sare pe urmele proaspete de noroi de pe covor pentru a absoarbe apa, apoi, dupa jumatate de ora, aspirati.

Curatati inoxul – Frecati inoxul cu o lamaie plina cu sare sau cu o pasta formata din doua linguri sare si suc de lamaie. Clatiti bine si stergeti cu o carpa moale si uscata.


uses for salt
Redati culoarea alba carpelor si asternuturilor – Fierbeti rufele intr-un amestec de sare si bicarbonat timp de o ora.

In sanatate si frumusete:

uses for salt



Relaxarea picioarelor obosite – Inmuiati picoarele in apa calda cu o mana de sare. Clatiti in apa rece.

Intepatura de albina – Daca sunteti intepat de albina, puneti imediat apa si apoi acoperiti cu sare pentru a usura durerea.

Intepaturi de tantari – Udati cu apa sarata, apoi ungeti cu un amestec de untura si sare.

Multe alte utilizari exista, vom mai face o postare cand vom mai aduna ceva informatii.

Vedeti partea a doua a acestui articol aici
Daca v-am inspirat, nu uitati sa dati SHARE!!! :o)

Etichete: , , , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

Inspiratie DIY: DIY - Sarea face treaba buna si in afara mancarii. (partea 1)

DIY - Sarea face treaba buna si in afara mancarii. (partea 1)

Am vazut tot felul de astfel de articole, asa ca am decis sa facem si noi unul, pentru cei ce folosesc sarea doar sa dea gust mancarii.
Sarea poate fi folosita in mai multe feluri cum ar fi:

In bucatarie:
- Adaugati sare in apa pentru a creste punctul de fierbere, rezultand intr-un timp mai scurt de gatit. Cel putin asa spun unii. Temperatura nu va creste extraordinar de mult si nici timpul de gatit nu va scade considerabil, dar e bine de stiut. Nu pueti sare in apa ce fierbe deja, riscati sa dea pe afara.

- Decojiti ouale fierte mai usor, deoarece ouale fierte in apa cu sare se decojesc mult mai usor.

- Testati prospetimea oualelor – Puneti oul intr-un vas cu apa in care ati adaugat doua linguri de sare. Ouale ce plutesc nu sunt bune, cele ce se scufunda sunt proaspete. Restul ce stau intre cele doua extreme sunt inca bune dar nu se recomanda, daca sunt mai aproape de suprafata.
uses for salt


Preveniti inmaronirea fructelor – Puneti merele, perele si cartofii proaspat curatati intr-o apa sarata usor si acestea isi vor mentine culoarea si nu se vor inmaroni.

Preveniti zaharisirea – Un pic de sare adaugata in reteta, impiedica glazura tortului sa se zahariseasca.
uses for salt

Spalarea spanacului – Daca spalati spanacul in apa cu sare, nu este nevoie de mai multe spalari.

Salate crocante – Daca puneti sare imediat pe salata, aceasta va ramane crocanta mai mult timp. Puneti spanacul si salata in apa cu sare in frigider si vor ramane crocante si curate. Doar clatiti si serviti.

Imbunatatiti cartofii fierti – Cartofii fierti, dupa ce ii scurgeti, ii puteti da cu sare si sa ii treceti prin tigaie cu miscari rapide fata spate pentru a inlatura excesul de apa si pentru a le oferi o textura mai apetisanta (nu folositi ulei sau altceva in tigaie, doar cartofii)
uses for salt



Cartofi prajiti mai crocanti – Puneti cartofii taiati gata de prajit in apa cu sare cu cateva ore mai devreme pentru a obtine cartofi mai crocanti

Curatati tigaile unsuroase – Pana si cele mai unsuroase tigai se vor curata mai usor daca puneti sare si stergeti cu un servetel inainte sa o spalati sau sa o bagati la masina de spalat vase.

uses for salt

Petele de cafea sau ceai – Frecati cu sare urmele mai insistente de cafea sau ceai de pe caasca sau cana pentru a le curata cu usurinta.

Spalati frigiderul – Folositi apa minerala si sare pentru a curata frigiderul. Scoate si mirosul neplacut si nici nu zgarie interiorul.

Preveniti grasimea sa sara - Inainte sa prajiti mancarea, puneti putina sare in tigaie pentru a preveni uleiul si grasimea sa sara in timp ce prajiti.
uses for salt

Stingeti focul provocat de grasime – Aruncati sare peste flacarile provocate de grasimi, fie pe aragaz, fie in cuptor, pentru a linisti focul. Nu aruncati niciodata apa, veti face ca uleiul sa sara peste tot si sa va ardeti.
uses for salt


Imbunatatiti cafeaua si cacaua cu lapte – Un pic de sare in cafea sau in cacao cu lapte va imbogati aroma si va domoli un pic gustul amar al cafelei prea prajita.

Imbunatatiti gustul carnii de pasare – Pentru a imbunatati gustul si aroma carnii de pasare, frecati puiul sau pasarea cu sare pe exterior si interior inainte de a-l pune la cuptor

uses for salt

Stergeti urmele de ruj de pe pahare – Rujul lasa urme greu de indepartat pana si de masina de spalat vase. Rujurile moderne sunt facute sa reziste la apa, dar in acelasi timp se lipesc bine de pahar. Frecati si curatati petele de ruj cu sare inainte sa le bagati in masina de spalat sau sa le spalati.
uses for salt

Scapati de mirosul de ceapa de pe maini – Frecati degetele cu sare si otet pentru a scapa de mirosul de ceapa, dupa ce terminati de taiat ceapa.

uses for salt


Frisca si albusul de ou – Adaugand sare cand faceti frisca, aceasta se va bate mai bine, iar albusul de ou se va bate mai repede si va avea volum mai mare.
uses for salt
Tineti laptele proaspat – Adaugati un pic de sare in lapte pentru a il tine proaspat mai mult timp.

uses for salt

Preveniti mucegaiul – Puteti preveni formarea mucegaiului daca inveliti cascavalul intr-o carpa inmuiata inainte in apa cu sare.

Curatati taietorul (fundul de lemn) – Dupa ce spalati taietorul cu apa si sapun, frecati-l cu o carpa imbibata in apa cu sare. Acesta va luci si va arata chiar mai curat.

Curatati coca de pe blat - Dupa ce ati framantat si intins coca, resturile de coca ramase pe blat se pot curata usor daca presarati un pic de sare peste ele, fara sa se formeze cocoloase lipicioase cand stergeti cu carpa.
uses for salt
Urme de arsura de pe oale - Inmuiati oalele in apa sarata peste noapte, apoi fierbeti apa in ele a doua zi.

uses for salt



Preveniti mancarea sa se lipeasca – Frecati cu sare tigaia de clatite pentru a preveni lipirea clatitei si a nu scoate fum la preparare. Presarati sare in tigaie inainte sa prajiti pestele pentru a nu se lipi de tigaie. Presarati sare in masina de facut wafe sau sandwish-uri, incalziti in cuptor si apoi indepartati sarea de pe ele. La urmatoarea folosite, nu se va lipi mancarea de ele.

La curatenie

Curatati alama – Amestecati parti egale de sare, faina si otet pana obtineti o pasta, apoi frecati alama cu ea, lasati pasta sa stea asa aproximativ o ora, apoi spalati cu o perie sau o carpa moale si uscati cu o carpa uscata.

uses for salt
Curatati rachita – Preveniti ingalbenirea rachitei prin "vopsirea" acesteia cu pensula si apa cu sare. Lasati sa se usuce in soare.

uses for salt

Extindeti "viata" maturii – Noile maturi se vor toci mai greu daca le lasati sa stea in apa cu sare cateva ore inainte sa o folositi prima data.
uses of salt

Inlaturati petele de vin – Daca varsati vin pe fata de masa sau pe covor, stergeti cat de mult puteti, apoi turnati sare pe pata ramasa pentru a absorbi restul vinului. Mai tarziu puteti aspira sarea, care se presupune ca a absorbit vinul ramas. (inca nu am incercat sa confirm ca functioneaza, dar pare functional)


users for salt
Urme de noroi de pe covor – Presarati sare pe urmele proaspete de noroi de pe covor pentru a absoarbe apa, apoi, dupa jumatate de ora, aspirati.

Curatati inoxul – Frecati inoxul cu o lamaie plina cu sare sau cu o pasta formata din doua linguri sare si suc de lamaie. Clatiti bine si stergeti cu o carpa moale si uscata.


uses for salt
Redati culoarea alba carpelor si asternuturilor – Fierbeti rufele intr-un amestec de sare si bicarbonat timp de o ora.

In sanatate si frumusete:

uses for salt



Relaxarea picioarelor obosite – Inmuiati picoarele in apa calda cu o mana de sare. Clatiti in apa rece.

Intepatura de albina – Daca sunteti intepat de albina, puneti imediat apa si apoi acoperiti cu sare pentru a usura durerea.

Intepaturi de tantari – Udati cu apa sarata, apoi ungeti cu un amestec de untura si sare.

Multe alte utilizari exista, vom mai face o postare cand vom mai aduna ceva informatii.

Vedeti partea a doua a acestui articol aici
Daca v-am inspirat, nu uitati sa dati SHARE!!! :o)

Etichete: , , , , , , ,